Support us on Patreon to keep GamingOnLinux alive. This ensures we have no timed articles and no paywalls. Just good, fresh content! Alternatively, you can donate through Paypal, Flattr and Liberapay!
Lego City Undercover
Guppy 3 years commented on 23 May 2019 at 7:33 am UTC

I bought the humble lego bundle for my son am I'm having some difficulty with the one game that was basically the reason I bought the bundle - Lego City Undercover.

I'm hoping the hivemind can help me gain some traction.

As you can see on proton db https://www.protondb.com/app/578330 the game is supposed to run very well.

But for me It just launches and immediately stops - with aparently no crash, just shuts down.

The relevant info for his machine:

Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
    Vendor: X.Org (0x1002)
    Device: AMD Radeon (TM) R9 380 Series (TONGA, DRM 3.26.0, 4.18.0-20-generic, LLVM 7.0.0) (0x6939)
    Version: 18.2.8

Ubuntu 18.10


I've tried both proton v 3.16-4 & 4.2-4 with the exact same result.

Launching it from bash dosn't yield any usefull information, but I seem to recall you could add some proton options when launching games from bash that would output some more debug info - my google fu is just weak it seems as I turn up blanks.

Any tips, tricks or suggestions?

liamdawe commented on 23 May 2019 at 7:37 am UTC

Are you using Mesa or the older proprietary driver? You want to be on Mesa and have it up to date.

mrdeathjr commented on 23 May 2019 at 8:19 am UTC

In my case works some time ago but steam version dont work (in my case ask for refund in december 2018), curiously scene version works

https://www.youtube.com/watch?v=-8bpCA04apk

System Specs

Xubuntu 18.04 x64 - Kernel 4.17.12 generic (ubuntu mainline) -

CPUFreq: Performance

CPU: Core i3 8350K Tri-Core (Coffelake 14nm) 5.0Ghz + CoolerMaster Hyper T4

MEMORY: 8GB DDR4 2400mhz (4x2) Mushkin (dual channel: 37.5 gb/s)

GPU: Gigabyte Nvidia Geforce GTX 1050 OC (GP107 14nm: 640 Shaders / 40 TMUS / 32 ROPS) Windforce 2GB DDR5 7000Mhz 128Bit (110Gb/s)

MAINBOARD: ASUS Z370-P

Guppy 3 years commented on 23 May 2019 at 12:10 pm UTC

liamdaweAre you using Mesa or the older proprietary driver? You want to be on Mesa and have it up to date.

It should be the mesa one - sorry thought that was included in the glxinfo snippet above. I've no idea really where to check driver name/info for mesa drivers so I just figured that was it

Gryxx commented on 23 May 2019 at 4:20 pm UTC

PROTON_LOG=1 %command%
Hopefully this will provide some valuable information
EDIT: That's Steam launch option

rcgamer commented on 26 May 2019 at 1:31 am UTC

Neither of the versions you tried were platinum on the protonDB. Try forcing 3-16-9

Guppy 3 years commented on 29 May 2019 at 3:42 pm UTC

Just a follow up - changing to 3.16.9 (beta) didn't work either ended up having to use

PROTON_USE_WINED3D11=1 %command%

as runtime option, I've yet to change back to the current of proton to see if it helps smooth out the performance as it is a little laggy atm - but atleast it plays

for further reference here are all the options;

https://github.com/ValveSoftware/Proton#runtime-config-options

Due to spam you need to Register and Login to comment.


Or login with...

Livestreams & Videos
Community Livestreams
See more!
Popular this week
View by Category
Contact
Latest Comments
Latest Forum Posts